Kunst verlichten: 4 handige tips

Je hebt een kunstwerk gekocht en wilt dat mooi verlichten, zodat de kleuren goed uitkomen en je de details van het werk goed kunt zien. Bovendien wil je jarenlang van het kunstwerk kunnen genieten. Dit zijn vier tips om kunst te verlichten:

Kunst

1.     Hang kunst zorgvuldig op

Hang schilderijen niet op in direct daglicht. Zeker niet in de zon. De UV- en infraroodstraling kunnen de kleuren namelijk doen vervagen. Denk ook na voordat je een schilderij tussen grote ramen plaatst. Onze ogen moeten dan tegen het licht in kijken en dat kost moeite. Het mooie schilderij gaat dan al snel aan ons voorbij, of je moet je ogen inspannen om het te zien.

2.     Verlichting in lagen

Beschouw de ruimte als een podium en belicht de locaties waar de actie plaatsvindt. Begin met het plafond en plaats daar lichtarmaturen die een meubelstuk of een schouw verlicht. Aan de muur gebruik je het beste fotolichten om de schijnbare hoogte van het plafond te verlagen, een gezellige sfeer te creëren en de kleuren van het kunstwerk naar voren te brengen. Houd daarbij rekening met de regel om een lichtbron op een afstand van 1/3 van de plafondhoogte te hangen. Voeg ten slotte tafellampen en staande lampen toe om plekken te verlichten waarop je de focus wilt.

3.     Schakel over naar LED

Gebruik je nog spaarlampen of halogeen? Nieuwe hoogwaardige LED-verlichting biedt een veel betere kleurweergave van schilderijen. Bovendien heeft T8 Led verlichting geen infrarode en ultraviolette straling, die kleuren van schilderijen kunnen laten vervagen. Ook geven LED-lampen geen hitte af, wat kwetsbare kunstwerken kan beschadigen. Andere voordelen van LERD zijn een aanzienlijke energiebesparing, lagere kosten en een betere lichtverdeling. Dat laatste zorgt ervoor dat je alle details van het schilderij goed kunt zien.

4.     Kies de juiste lichtkleur

Voor een modern schilderij met primaire kleuren kies je het beste koel wit. Dan gaan de heldere kleuren sprankelen. Bij een schilderij met warme tinten kies je beter warm wit licht voor een mooie kleurweergave.

Heb je nog meer tips om schilderijen te verlichten? Deel ze dan hieronder in de reacties!